Astım Nedir?

Astım; nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük yakınmalarının hâkim olduğu kronik bir akciğer hastalığıdır. Bazı uyaranlar hava yollarındaki aşırı duyarlılık nedeniyle mikrobik olmayan bir iltihabın oluşmasına sebep olur. Bu durum hastalığın kişiden kişiye farklılık gösterebilen ataklar ile seyretmesine yol açar.

Astım en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü yaklaşık 350 milyon kişinin astım hastası olduğunu ve bu sayının giderek arttığını bildirmektedir. Özellikle çocuklarda bu artışın daha belirgin olduğu görülmektedir.

Astımı Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Başlıca faktörler; nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, ani ısı ve iklim değişiklikleri, egzersiz, sigara, ev tozları, mesleki maruziyetler, küf türü mantarlar, gıda allerjenleri, hayvan tüyü gibi alerjenle, bazı ilaçlar , emosyonel stres, çiçek tozları, hava kirliliği, bazı kokular (parfüm, deodorant, boya, deterjan, çamaşır suyu kokuları gibi), tahriş edici gazlardır.

Astımın Tedavisi Var Mıdır?

Astım da stres yönetimi uygun zamnada ilaç kullanımı oldukça önemlidir. kişiye özel tedavi seçeneği ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kronik-akciger-hastaliklari
Kronik Akciğer Hastalıkları

İlk etapta en çok bildiğimiz KOAH, ikinci astım,üçüncü uyku-apne, dördüncü bronşektaz…

Devamını Oku
koah-nedir
KOAH Nedir?

KOAH [Kronik Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] bronş adı verilen ve havayı akc…

Devamını Oku
solunum-fonksiyon-testi-nedir
Solunum Fonksiyon Testi Nedir?

Kronik akciğer hastalıkların tanısını koymada, bize yardımcı olan bir test. Muayeneha…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?